Lefogyni a pajzsmirigy alulműködés mellett

pajzsmirigy6.jpgA pajzsmirigy elsődleges funkciója a szabályozás: ez a kis szerv befolyásolja az energiatermelést és az anyagcserét. Ha a pajzsmirigy alulműködik, akkor a szervezet folyamatai is lelassulnak. Ilyenkor bekövetkezik a hirtelen súlygyarapodás is, de ezt könnyen leküzdhetjük, ha odafigyelünk néhány dologra.

1. Vannak bizonyos lépések, amit az egyén megtehet a fogyás elősegítéséhez, de a legfontosabb ezek közül a hormonpótlás. Mivel a szervezet már nem képes megfelelően koordinálni az anyagcsere folyamatokat, ezért rá kell segíteni szintetikus pajzsmirigyhormonokkal, annak érdekében, hogy a metabolikus funkció visszaálljon az eredeti kerékvágásba. 

2. Nagyon fontos odafigyelni az étkezésre is. Előnybe kell részesíteni a magas fehérjetartalmú és alacsony rosttartalmú ételeket, míg kerülni kell a feldolgozott szénhidrátokat és a cukrokat. Mivel a szervezet már nem képes előállítani bizonyos fehérjéket, ezért a húsoknak, a tojásnak nagy szerepe van a pajzsmirigyes diétában. A cukrokat viszont teljesen ki kell iktatni, mert a szervezet ezeket ilyen állapotban még inkább elraktározza. 

3. A napi edzés beiktatása is kulcsfontosságú az alulműködés esetében, ha le szeretnénk fogyni. Legalább napi 30 perc mozgásra van szükség ahhoz, hogy a pajzsmirigy gyógyszerek felszívódhassanak és a szénhidrátok megfelelően hasznosulhassanak. A cardio és az erősítő edzés egyaránt fontos.