Mit ehetsz és mit nem?

pajzsmirigy20.jpegA hipotireózis egy olyan kóros állapot, amely során a pajzsmirigy képtelen a megfelelő mennyiségű hormon szintetizálására. A betegség tünetei nagymértékben függenek a beteg életkorától és egészségi állapotától. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a száraz bőr, a haj elvékonyodása, a krónikus fáradtság, a fizikai izomgyengeség, a duzzadt szemhéj, a duzzadt arc és és fej. A beteg intoleráns lesz az alacsony hőmérséklettel szemben, illetve az anyagcsere is lelassul, ami depressziót és levertséget eredményez. A betegséget azonban természetes módon lehet gyógyítani.

A pajzsmirigy funkció növelése elérhető olyan módon, ha bizonyos élelmiszereket hozzáadunk a diétához. Többek kell például esszenciális zsírsavakat fogyasztani, amelyek származhatnak lenmagból, dióból, mandulából és lazacból. Ezenfelül érdemes sok algát, chlorella algát fogyasztani, mert ezek gazdag forrásai a jódnak és segítenek fenntartani a pajzsmirigy funkcióit. Ugyanakkor minden olyan élelmiszert el kell kerülni, amelyek lassítják a pajzsmirigy működését, például a brokkoli, a kelkáposzta, a spenót, a fehérrépa, a kelbimbó, a karfiol, a szója, a bab és a rukkola. Mi több, érdemes korlátozni a cukor, a mesterséges édesítőszerek, a tejtermékek, a koffein és az alkohol fogyasztását is, hiszen ezek is meglehetősen rossz hatással vannak a pajzsmirigyre. Ha ezeket a szabályokat betartjuk, akkor sokat javíthatunk a pajzsmirigy funkcióinkon.