A pajzsmirigy és a dió
A pajzsmirigy betegségek az emberek millióit érintik szerte a világon. Komoly problémát jelenthet, ha a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, de az is, ha túl sokat termel. A pajzsmirigyes rendellenességek ugyanis változást idézhetnek elő az anyagcserében, a testsúlyban, szív- és érrendszeri problémákat is okozhatnak. Sokszor a problémák orvosi kezelést igényelnek, de enyhe esetben bizonyos természetes anyagok, így például a dió, is segíthetnek.
A tények: a pajzsmirigy
Ha a pajzsmirigy hormontermelése túl alacsony, akkor hipotireózisról beszélünk, ami a következő tüneteket eredményezi: hirtelen súlygyarapodás, érzékenység a hidegre, fáradtságérzet.
A pajzsmirigy túlműködés ritkábban jelentkezik. Ez az állapot, a hipertireózis, felgyorsítja a szívverést, hirtelen fogyást okoz és a meleggel szembeni érzékenységet vált ki.
A tények: a dió
A dió jó forrása a szelénnek: egy marék dió a szelén napi bevételének 7 %-át tartalmazza. A szelén egy esszenciális nyomelem, ami a pajzsmirigy funkciót nagymértékben befolyásolja, hiszen az alacsony szelén szint alulműködést okozhat. Ezenfelül a megfelelő szelén fogyasztásával csökkentjük a golyva kialakulásának kockázatát.
Szempontok
Bár a dió és a pajzsmirigy egészsége közötti kapcsolat még nem teljesen világos, ez a gyümölcs mégis fontos része az egészséges táplálkozásnak, hiszen a dió egészséges forrása a jótékony zsíroknak és fehérjéknek, valamint nagy koncentrációban tartalmaz antioxidánsokat is.