Természet adta segítség

A pajzsmirigy betegségeket többnyire gyógyszeres kezeléssel gyógyítják, de néha a természetes kiegészítők is képesek enyhíteni a tüneteken. A kurkuma például nemcsak egy fűszer, amit gyakran alkalmaznak az indiai ételekben, hanem egy természetes gyógynövény is, ami igen hasznos lehet, ha pajzsmirigy problémákban szenvedünk. Mielőtt gyógyszerek helyett, vagy mellettük kezdenénk el használni, mindenképpen ajánlott orvosunkkal is konzultálni.

pajzs54.jpeg

A kurkuma

A kurkuma mint fűszer a curry ételek elengedhetetlen hozzávalójaként ismert, de már évezredek óta használják gyógynövényként is az emésztési problémák megszüntetésére és a máj- és bőrbetegségek kezelésére is. Antioxidáns tulajdonságai segítenek csökkenteni a szabad gyökök okozta sejtkárosodást, a kurkumin pedig minimálisra csökkenti a szervezetben a gyulladást és csökkenti a vérrögképződés kockázatát is.

A kurkuma és a pajzsmirigy

A pajzsmirigy gyulladásos betegségeit tireoditisznek nevezzük. Többek között a Hashimoto-kór is egy ilyen pajzsmirigy gyulladásos megbetegedés. A kurkuma bevethető e gyulladás csökkentésére, ehhez mindössze napi háromszor 500 mg hatóanyagot kell elfogyasztani. Az alulműködő pajzsmirigy funkcióit felgyorsítja, így e betegség esetén is hatásos a kurkuma fogyasztása. Ezenfelül a kurkuma hatásos a koleszterinszint csökkentésében, a testsúly szabályozásában és a vércukorszint normalizálásában is.

Persze tudni kell, hogy a kurkuma önmagában nem helyettesíti a gyógyszeres kezelést, csak annak kiegészítésére szabad használni.

A málna

A málna a túlműködő pajzsmirigyet lenyugtatja és enyhíti a hozzá kapcsolódó tüneteket is. Ennek egy nagyon egyszerű oka van: a málnában olyan tanninok vannak, melyek csökkentik a pajzsmirigy hormontermelését. Ezenfelül a málna segít megakadályozni bizonyos baktériumok és gombák elszaporodását a szervezetben.

Mivel a málnának igen alacsony a kalóriatartalma, azért az alacsonyan működő pajzsmiriggyel rendelkezők számára is kiváló, mert képes szinten tartani a testsúlyt és magas mangántartalmának köszönhetően optimalizálja a pajzsmirigy tiroxin termelését. Magas rosstartalma megszünteti a székrekedést, kalciumtartalma pedig feloldja az izmogörcsöket.

A gyulladt pajzsmirigy is kezelhető málnával, hiszen magas a C- és A-vitamintartalma, valamint nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, cinket, magnéziumot, mangánt.

A vörösáfonya

A vörösáfonya vagy latin nevén a Vaccinium corymbosum nagyon sok C-vitamin tartalmaz, állítja a Maryland Egyetem Orvosi Központja. Ezenfelül a vörösáfonyában egy anthocyanoside nevű pigment is található, ami megakadályozza, hogy a vérlemezkék egymáshoz tapadjanak, így az érelmeszesedés és a szív- és érrendszeri betegségek is megelőzhetőek a fogyasztásával. Ezenfelül a vörösáfonya fokozza a kollagéntermelést, stabilizálja a foszfolipideket, amik a sejtmembrán fontos részei és antioxidánsként működik vagyis képes a szabad gyököket semlegesíteni, amik károsítanák a sejteket.

A vörösáfonya hatásai

A vörösáfonya tehát megelőzi az érelmeszesedést, csökkenti a vércukorszintet és jó hatással van a pajzsmirigyre is. A pajzsmirigy hormontermelését normalizálja, így egyaránt jó hatással van mind a túlműködő, mind az alulműködő pajzsmirigyre is.