Fogyás és a pajzsmirigy

pajzs50.jpgA tudósok megfigyelték, hogy a pajzsmirigy túlműködéshez hirtelen fogyás, míg az alulműködéshez hirtelen súlygyarapodás társul. A pajzsmirigy tehát számos kritikus funkcióért felelős a szervezetben. Az orvosok tapasztalatai azt mutatják, hogy komoly összefüggés van a pajzsmirigy működése, a testsúly és az anyagcsere között.

A pajzsmirigy súlya és mérete igen minimális, azonban ennek ellenére igen sok funkcióért felelős ez a szerv. A szervezetnek szüksége van a megfelelő mennyiségű pajzsmirigyhormonra az optimális működéshez, ha pedig ez nem adott, akkor az egészségünk nagymértékben befolyásolódik. Például könnyedén válhatunk túlsúlyossá is úgy, hogy alig eszünk valamit.

Néhány jel, ami igazolja, hogy a pajzsmirigy okozhatja a fogyókúrás problémákat:

- testhőmérséklet zavarai.

- hideg kezek és lábak.

- szürke, fénytelen hajkorona

- fáradtság, kimerültség stb.

Ha ezek a tünetek együttesen jelentkeznek a hirtelen súlygyarapodással, akkor valószínűsíthető, hogy pajzsmirigy alulműködéssel van dolgunk. Ilyenkor érdemes felkeresni egy orvost, aki segíthet a diagnózisban, illetve, aki meg fogja tudni határozni, hogy milyen kezelési módok köül választhatunk. Ha a probléma enyhe, akkor a diétás odafigyelés is megteszi, míg más esetekben szükség lehet szintetikus hormonpótlók fogyasztására. Mindenesetre fontos, hogy az orvos döntsön erről és ne mi magunk.