A pajzsmirigy betegségei: alulműködés, túlműködés

2017.ápr.10.
Írta: csikosbal Szólj hozzá!

Természet adta segítség

A pajzsmirigy betegségeket többnyire gyógyszeres kezeléssel gyógyítják, de néha a természetes kiegészítők is képesek enyhíteni a tüneteken. A kurkuma például nemcsak egy fűszer, amit gyakran alkalmaznak az indiai ételekben, hanem egy természetes gyógynövény is, ami igen hasznos lehet, ha pajzsmirigy problémákban szenvedünk. Mielőtt gyógyszerek helyett, vagy mellettük kezdenénk el használni, mindenképpen ajánlott orvosunkkal is konzultálni.

pajzs54.jpeg

A kurkuma

A kurkuma mint fűszer a curry ételek elengedhetetlen hozzávalójaként ismert, de már évezredek óta használják gyógynövényként is az emésztési problémák megszüntetésére és a máj- és bőrbetegségek kezelésére is. Antioxidáns tulajdonságai segítenek csökkenteni a szabad gyökök okozta sejtkárosodást, a kurkumin pedig minimálisra csökkenti a szervezetben a gyulladást és csökkenti a vérrögképződés kockázatát is.

A kurkuma és a pajzsmirigy

A pajzsmirigy gyulladásos betegségeit tireoditisznek nevezzük. Többek között a Hashimoto-kór is egy ilyen pajzsmirigy gyulladásos megbetegedés. A kurkuma bevethető e gyulladás csökkentésére, ehhez mindössze napi háromszor 500 mg hatóanyagot kell elfogyasztani. Az alulműködő pajzsmirigy funkcióit felgyorsítja, így e betegség esetén is hatásos a kurkuma fogyasztása. Ezenfelül a kurkuma hatásos a koleszterinszint csökkentésében, a testsúly szabályozásában és a vércukorszint normalizálásában is.

Persze tudni kell, hogy a kurkuma önmagában nem helyettesíti a gyógyszeres kezelést, csak annak kiegészítésére szabad használni.

A málna

A málna a túlműködő pajzsmirigyet lenyugtatja és enyhíti a hozzá kapcsolódó tüneteket is. Ennek egy nagyon egyszerű oka van: a málnában olyan tanninok vannak, melyek csökkentik a pajzsmirigy hormontermelését. Ezenfelül a málna segít megakadályozni bizonyos baktériumok és gombák elszaporodását a szervezetben.

Mivel a málnának igen alacsony a kalóriatartalma, azért az alacsonyan működő pajzsmiriggyel rendelkezők számára is kiváló, mert képes szinten tartani a testsúlyt és magas mangántartalmának köszönhetően optimalizálja a pajzsmirigy tiroxin termelését. Magas rosstartalma megszünteti a székrekedést, kalciumtartalma pedig feloldja az izmogörcsöket.

A gyulladt pajzsmirigy is kezelhető málnával, hiszen magas a C- és A-vitamintartalma, valamint nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, cinket, magnéziumot, mangánt.

A vörösáfonya

A vörösáfonya vagy latin nevén a Vaccinium corymbosum nagyon sok C-vitamin tartalmaz, állítja a Maryland Egyetem Orvosi Központja. Ezenfelül a vörösáfonyában egy anthocyanoside nevű pigment is található, ami megakadályozza, hogy a vérlemezkék egymáshoz tapadjanak, így az érelmeszesedés és a szív- és érrendszeri betegségek is megelőzhetőek a fogyasztásával. Ezenfelül a vörösáfonya fokozza a kollagéntermelést, stabilizálja a foszfolipideket, amik a sejtmembrán fontos részei és antioxidánsként működik vagyis képes a szabad gyököket semlegesíteni, amik károsítanák a sejteket.

A vörösáfonya hatásai

A vörösáfonya tehát megelőzi az érelmeszesedést, csökkenti a vércukorszintet és jó hatással van a pajzsmirigyre is. A pajzsmirigy hormontermelését normalizálja, így egyaránt jó hatással van mind a túlműködő, mind az alulműködő pajzsmirigyre is.

Fogyás és a pajzsmirigy

pajzs50.jpgA tudósok megfigyelték, hogy a pajzsmirigy túlműködéshez hirtelen fogyás, míg az alulműködéshez hirtelen súlygyarapodás társul. A pajzsmirigy tehát számos kritikus funkcióért felelős a szervezetben. Az orvosok tapasztalatai azt mutatják, hogy komoly összefüggés van a pajzsmirigy működése, a testsúly és az anyagcsere között.

A pajzsmirigy súlya és mérete igen minimális, azonban ennek ellenére igen sok funkcióért felelős ez a szerv. A szervezetnek szüksége van a megfelelő mennyiségű pajzsmirigyhormonra az optimális működéshez, ha pedig ez nem adott, akkor az egészségünk nagymértékben befolyásolódik. Például könnyedén válhatunk túlsúlyossá is úgy, hogy alig eszünk valamit.

Néhány jel, ami igazolja, hogy a pajzsmirigy okozhatja a fogyókúrás problémákat:

- testhőmérséklet zavarai.

- hideg kezek és lábak.

- szürke, fénytelen hajkorona

- fáradtság, kimerültség stb.

Ha ezek a tünetek együttesen jelentkeznek a hirtelen súlygyarapodással, akkor valószínűsíthető, hogy pajzsmirigy alulműködéssel van dolgunk. Ilyenkor érdemes felkeresni egy orvost, aki segíthet a diagnózisban, illetve, aki meg fogja tudni határozni, hogy milyen kezelési módok köül választhatunk. Ha a probléma enyhe, akkor a diétás odafigyelés is megteszi, míg más esetekben szükség lehet szintetikus hormonpótlók fogyasztására. Mindenesetre fontos, hogy az orvos döntsön erről és ne mi magunk.

Mit ehetsz és mit nem?

pajzsmirigy20.jpegA hipotireózis egy olyan kóros állapot, amely során a pajzsmirigy képtelen a megfelelő mennyiségű hormon szintetizálására. A betegség tünetei nagymértékben függenek a beteg életkorától és egészségi állapotától. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a száraz bőr, a haj elvékonyodása, a krónikus fáradtság, a fizikai izomgyengeség, a duzzadt szemhéj, a duzzadt arc és és fej. A beteg intoleráns lesz az alacsony hőmérséklettel szemben, illetve az anyagcsere is lelassul, ami depressziót és levertséget eredményez. A betegséget azonban természetes módon lehet gyógyítani.

A pajzsmirigy funkció növelése elérhető olyan módon, ha bizonyos élelmiszereket hozzáadunk a diétához. Többek kell például esszenciális zsírsavakat fogyasztani, amelyek származhatnak lenmagból, dióból, mandulából és lazacból. Ezenfelül érdemes sok algát, chlorella algát fogyasztani, mert ezek gazdag forrásai a jódnak és segítenek fenntartani a pajzsmirigy funkcióit. Ugyanakkor minden olyan élelmiszert el kell kerülni, amelyek lassítják a pajzsmirigy működését, például a brokkoli, a kelkáposzta, a spenót, a fehérrépa, a kelbimbó, a karfiol, a szója, a bab és a rukkola. Mi több, érdemes korlátozni a cukor, a mesterséges édesítőszerek, a tejtermékek, a koffein és az alkohol fogyasztását is, hiszen ezek is meglehetősen rossz hatással vannak a pajzsmirigyre. Ha ezeket a szabályokat betartjuk, akkor sokat javíthatunk a pajzsmirigy funkcióinkon.

Hogyan befolyásolják a pajzsmirigy problémák az egészségedet?

pajzsmirigy19.jpegA pajzsmirigy a nyak elülső részén található és létfontosságú abban, hogy a test ellássa a funkcióit, nevezetesen a növekedést, fejlődést és az anyagcserét. Azonban, ha nem működik a pajzsmirigy megfelelően, akkor annak látványos tünetei vannak…

A pajzsmirigy problémák tünetei

Kétféle gyakori pajzsmirigy betegség van, a hipertireózis és a hipotireózis. A túlműködés leggyakoribb tünetei az álmatlanság, a törékeny haj, a kezek remegése, az izomgyengeség, a megmagyarázhatatlan fogyás. Az alulműködés néhány tünete a hidegre való érzékenység, a száraz haj és bőr, a feledékenység, illetve a súlygyarapodás.

A pajzsmirigy rendellenességek okai

Sok ok lehet, ami hozzájárul a pajzsmirigy betegséghez, például az olyan élelmiszerek mértéktelen fogyasztása, mint a brokkoli, a karfiol, a retek golyvát alakíthat ki, illetve lassíthatja a pajzsmirigy működését, de ugyanez a helyzet, ha nem fogyasztunk elegendő mennyiségben jódot. Ezenfelül kockázati tényezők lehetnek a genetika, a szülés, a dohányzás, más betegségek stb.

Hogyan kell kezelni a pajzsmirigy problémát?

Fontos, hogy megtanuljuk, hogy a pajzsmirigy problémák orvosolhatóak a diétával és ezzel a fogyás is beindítható. Ha megtaláljuk a megfelelő kezelést, akkor hatékonyan lehet enyhíteni a tüneteket. Érdemes kipróbálni például az ördögnyelvet, ami rosttartalmának köszönhetően igazán hatékonyan beindítja a fogyást.

Címkék: fogyás, pajzsmirigy

A pajzsmirigyes szembetegség

pajzsmirigy18.jpegA pajzsmirigyes szembetegség egy olyan probléma, amely azokat a lágy szöveteket érinti, melyek határosak vagy szomszédosak a szemmel. A leglátványosabb tünetek közé tartozik a gyulladás, a szövetek duzzanata és a kiváltott kóros immunreakció. Ahogy a duzzanat megnő, úgy a szemen belüli tér is egyre problémásabbá válik. Ennek eredményeként a szemgolyó megkeményedik, a szaruhártya nem megfelelően védi a szemhéjat, a szemgolyó mozgása a szemem belül korlátozottá válik, mivel csökken a szem izmainkat funkciója.

A pajzsmirigyes szemprobléma egy autoimmun betegség, amely annak az eredménye, hogy a szemet antitestek támadják meg. Ez egy autoimmun betegség, amely csak akkor történik meg, ha a pajzsmirigy nem működik megfelelően. A probléma gyakori százezer nőből tizenhatot érint, illetve ugyanennyi férfiből hármat. A jelenleg érintettek esetében 90 %-uknál mutattak ki pajzsmirigy rendellenességet. A szembetegség főként a 40 évek végén járó embereket érinti, de a fiatal felnőtteknél is kialakulhat a probléma.

Tünetek:

- valószínűleg allergiás tüneteket fogunk tapasztalni, a szemünk irritálva lesz és viszketni fog.

- a szaruhártya érzékenysége nagymértékben csökken, a szemhéj pedig nem tud rendesen lecsukódni a gyulladás miatt.

- előfordulhat a könnyek túlzott termelődése, mivel a szem igyekszik a problémát valamilyen módon korrigálni.

- előfordulhat szemfájdalom vagy a szem erős duzzanata is.

 

 

Fokozottan figyelj a pajzsmirigyedre

pajzsmirigy17.jpegNagyon fontos tudni, hogy miként működik a testünk ahhoz, hogy helyesen tudjunk rá vigyázni, hogy meg tudjuk előzni a különféle betegségeket. Sok esetben a pajzsmirigy rendellenességek esetében ezekre nehéz figyelni, ugyanakkor itt is figyelni kell arra, hogy mindenáron megtartsuk az egészséges életmódunkat.

Sok tényezőt kell figyelembe venni, amikor a pajzsmirigy problémák okait igyekszünk kideríteni. Számos mögöttes tényező lehet kiváltó ok. Sőt valójában az orvosok sem tudják bizton, hogy melyik feltételek okoznak pajzsmirigy rendellenességeket. Szóval hogyan is tudunk így vigyázni a pajzsmirigyünkre? Nos, körülbelül ugyanúgy, mint egyébként az egészségünkre.

Egyél helyesen

A helyes táplálkozás egy jó módja annak, hogy vigyázzunk a pajzsmirigy egészségére. A helyes táplálkozás nagymértékben hozzájárul a pajzsmirigy egészségéhez is.

Jódfogyasztás

Enni kell olyan ételeket is, melyek gazdag forrásai a jódnak. A jód nagymértékben hozzájárul a pajzsmirigy hormontermelésének fokozásához.

Vas

A vas is segít abban, hogy a pajzsmirigy hormonokat termeljen, de főként abban, hogy azok eljussanak a sejtekhez. A vas tehát abban segít, hogy a T3 és T4 hormonok elvégezzék a munkájukat.

Csodálatos ásványi anyagok

Az ásványi anyagok, mint a cink, a szelén, a króm abban segít, hogy a szervezet a T4 hormonokat aktív T3-má alakítsa. Ezenfelül ezek az ásványi anyagok védik a pajzsmirigyet a káros szabad gyököktől, melyek megzavarnák a pajzsmirigy működését is. A szelén nagyon fontos a pajzsmirigy ellenállásának fokozásában is.

Pajzsmirigy alulműködéses kúrák

pajzsmirigy16.jpegA pajzsmirigy alulműködés következtében a pajzsmirigy veszt az aktivitásából. Normális esetben a pajzsmirigy annyi hormont termel, amely elegendő ahhoz, hogy a szervezet anyagcseréje a normális szinten működjék. A pajzsmirigy alulműködés akkor jelentkezik, ha nem kerül a szervezetbe ezekből a hormonokból elegendő mennyiségű. A pajzsmirigy alulműködés leggyakoribb tünetei a ritkuló haj, az ízületi és izomfájdalmak, a fáradtság, a súlygyarapodás, a székrekedés, a mélyült hang és a puffadt/száraz szem.

Lehet, hogy nem is tudjuk, hogy pajzsmirigy alulműködésben szenvedünk, hiszen a tünetek sokkal hasonlóak vagy összetéveszthetőek más problémákkal. Éppen ezért ha gyanakszunk, akkor érdemes felkeresnünk az orvosunkat, aki egy egyszerű vizsgálattal meg tudja állapítani, hogy pajzsmirigyünk rendben működik-e.

A pajzsmirigy alulműködést nagyon sokféle dolog okozhatja, a helytelen életmódbeli szokások, az immunrendszer elégtelensége, kábítószerhasználat stb.

Kezelési módok

A pajzsmirigy alulműködést többféleképpen lehet kezelni.

1. hormonpótlókkal

2. kiegészítőkkel

3. élelmiszerekkel

4. gyógynövényekkel

5. környezetváltozással

6. sportolással, testedzéssel

7. homeopátisá kezelésekkel

8. akupunktúrás kezelésekkel

9. sebészeti eljárással

vagy ezek közül néhánnyal.

A legjobb, ha hagyjuk, hogy az orvosunk maga döntse el, hogy számunkra melyik a legjobb kezelési mód, és aszerint járjunk el. Tehát az orvos fogja pontosan tudni azt, hogy nekünk mi hozhatja helyre a pajzsmirigyünk működését.

Pajzsmirigy - alulműködés - diéta

Vannak szakértők, akik azt javasolják, hogy a pajzsmirigy alulműködés esetében a legjobb, ha egy időre elhagyjuk a húsfogyasztást, mivel így jobban lehet küzdeni a betegséggel szemben. A vegetáriánus életmód a pajzsmirigy működésére is jó hatással van. Éppen ezért az alulműködés során a legjobb, ha nagy mennyiségben fogyasztunk friss és nyers zöldséget és gyümölcsöt, amikkel lehet pótolni a szükséges szénhidrátmennyiséget anélkül, hogy a pajzsmirigyünk bármilyen károsodást szenvedne. A nyers ételeket is előnybe kell részesíteni, hiszen ezek több esszenciális vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint azok, amiket megfőztünk, feldolgoztunk részben vagy egészben.

pajzsmirigy13.jpg

Éppen emiatt fontos kerülni a finomított élelmiszereket, mint például a fehér kenyeret vagy a fehér rizst, mivel ezek nem olyan egészségesek, mint a barna vagy teljes kiőrlésű fajták. A rostbevitel növelésével drámaian lehet az általános egészség és jólét felé kitágítani a mutatókat. A finomított élelmiszereket azonban a szervezetnek sokkal nehezebb feldolgozni.

A megnövelt folyadékbevitel is fontos része a pajzsmirigy diétának, mivel ez is képes gyorsítani az anyagcserén. Azonban nagyon fontos, hogy kerüljük az alkoholfogyasztást, hiszen ez kiszárítja a szervezetet és tovább lassítja a pajzsmirigyet. Ehelyett igyunk meg naponta legalább nyolc pohár vizet. Érdemes kerülni a szénsavas italokat is, mert ezek felpuffasztanak.

 

 

A pajzsmirigy és a dió

pajzsmirigy7.jpgA pajzsmirigy betegségek az emberek millióit érintik szerte a világon. Komoly problémát jelenthet, ha a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, de az is, ha túl sokat termel. A pajzsmirigyes rendellenességek ugyanis változást idézhetnek elő az anyagcserében, a testsúlyban, szív- és érrendszeri problémákat is okozhatnak. Sokszor a problémák orvosi kezelést igényelnek, de enyhe esetben bizonyos természetes anyagok, így például a dió, is segíthetnek.

A tények: a pajzsmirigy

Ha a pajzsmirigy hormontermelése túl alacsony, akkor hipotireózisról beszélünk, ami a következő tüneteket eredményezi: hirtelen súlygyarapodás, érzékenység a hidegre, fáradtságérzet.

A pajzsmirigy túlműködés ritkábban jelentkezik. Ez az állapot, a hipertireózis, felgyorsítja a szívverést, hirtelen fogyást okoz és a meleggel szembeni érzékenységet vált ki.

A tények: a dió

A dió jó forrása a szelénnek: egy marék dió a szelén napi bevételének 7 %-át tartalmazza. A szelén egy esszenciális nyomelem, ami a pajzsmirigy funkciót nagymértékben befolyásolja, hiszen az alacsony szelén szint alulműködést okozhat. Ezenfelül a megfelelő szelén fogyasztásával csökkentjük a golyva kialakulásának kockázatát.

Szempontok

Bár a dió és a pajzsmirigy egészsége közötti kapcsolat még nem teljesen világos, ez a gyümölcs mégis fontos része az egészséges táplálkozásnak, hiszen a dió egészséges forrása a jótékony zsíroknak és fehérjéknek, valamint nagy koncentrációban tartalmaz antioxidánsokat is.

Lefogyni a pajzsmirigy alulműködés mellett

pajzsmirigy6.jpgA pajzsmirigy elsődleges funkciója a szabályozás: ez a kis szerv befolyásolja az energiatermelést és az anyagcserét. Ha a pajzsmirigy alulműködik, akkor a szervezet folyamatai is lelassulnak. Ilyenkor bekövetkezik a hirtelen súlygyarapodás is, de ezt könnyen leküzdhetjük, ha odafigyelünk néhány dologra.

1. Vannak bizonyos lépések, amit az egyén megtehet a fogyás elősegítéséhez, de a legfontosabb ezek közül a hormonpótlás. Mivel a szervezet már nem képes megfelelően koordinálni az anyagcsere folyamatokat, ezért rá kell segíteni szintetikus pajzsmirigyhormonokkal, annak érdekében, hogy a metabolikus funkció visszaálljon az eredeti kerékvágásba. 

2. Nagyon fontos odafigyelni az étkezésre is. Előnybe kell részesíteni a magas fehérjetartalmú és alacsony rosttartalmú ételeket, míg kerülni kell a feldolgozott szénhidrátokat és a cukrokat. Mivel a szervezet már nem képes előállítani bizonyos fehérjéket, ezért a húsoknak, a tojásnak nagy szerepe van a pajzsmirigyes diétában. A cukrokat viszont teljesen ki kell iktatni, mert a szervezet ezeket ilyen állapotban még inkább elraktározza. 

3. A napi edzés beiktatása is kulcsfontosságú az alulműködés esetében, ha le szeretnénk fogyni. Legalább napi 30 perc mozgásra van szükség ahhoz, hogy a pajzsmirigy gyógyszerek felszívódhassanak és a szénhidrátok megfelelően hasznosulhassanak. A cardio és az erősítő edzés egyaránt fontos. 

süti beállítások módosítása